De historie van Het West-Indisch Huis begint in het jaar 1614,

toen Amsterdam uit haar voegen barstte. Achter de dijk werd de Brouwersgracht gegraven, waaruit in 1614 de aanleg van de drie hoofdgrachten begon.

Tot 1623 werd de parterre van Het Huis gebruikt als vleeshal voor de toentertijd aan de achterzijde gelegen varkensmarkt. De bovenetage diende als wachtlokaal voor de Schutterij die moest waken over de veiligheid van Amsterdam.

Haar naam dankt Het Huis aan de periode tussen 1623 en 1647, toen de Heren Negentien van hieruit de scepter zwaaiden over de West-Indische Compagnie.

Het West-Indisch Huis

Haar naam dankt Het Huis aan de periode tussen 1623 en 1647, toen de Heren Negentien van hieruit de scepter zwaaiden over de West-Indische Compagnie. In de Compagnieszaal werd door hen het besluit genomen om op het eiland Manhattan het fort ‘Nieuw Amsterdam’ te bouwen.

De kaapvaart op Spaanse schepen, uitgevoerd in opdracht van de West-Indische Compagnie, haalde in dezelfde tijd grote buiten binnen. De grootste klap was de verovering van de alom bekende zilvervloot door admiraal Piet Heijn. Deze schatten werden geborgen in de souterrains van Het West-Indisch Huis.

In 1648 werd de oorlog met Spanje beëindigd en kwam er een einde aan het kapen van Spaanse schepen. De West-Indische Compagnie verloor hierdoor een grote bron van inkomsten en was noodgedwongen naar hun eigen pakhuis te verhuizen. Het West-Indisch Huis kreeg tien jaar na de verhuizing van de Compagnie een nieuwe bestemming die 168 jaar zou duren. Het stadsbestuur verpachtte het West-Indisch Huis als hotel waar gasten met aanzien werden ontvangen.

In 1825 kocht de Hersteld Evangelische Diaconie het uitgewoonde logement om het in te richten als tehuis voor haar wezen en bejaarden en in 1954 werd het gebouw verkocht aan een textielgroothandel, die hier zijn kantoor en magazijn vestigde.

Op 16 december 1975 schoot een vuurpijl door een dakraampje in de textielopslag en het gebouw ging in vlammen op. Het pand werd in 1976 opgekocht door De Stichting Het West-Indisch Huis en zij zorgden ervoor dat het gebouw in originele staat werd hersteld. Deze restauratie werd in 1981 voltooid. Van 1981 tot 1988 was het dé plek waar Amsterdamse bruidsparen in de echt werden verbonden.

Sinds 1991 verzorgt ‘a matter of TASTE’ catering & organisatie, naast haar outdoor activiteiten, binnen Het West-Indisch Huis de meest uiteenlopende zakelijke en feestelijke bijeenkomsten. Én er kan ook nog steeds getrouwd worden!

Leave a Comment

Neem contact
met ons op!

CONTACT