Standbeeld en de fontein.

Indien je Het West-Indisch Huis een keer bezocht hebt is het standbeeld en de fontein op de binnenplaats zeker opgevallen. Vandaag geven we een stukje historie van dit prachtige standbeeld. De fontein en het standbeeld werd gebeeldhouwd door Hans Bayens, een Nederlandse beeldhouwer en schilder.

Peter Stuyvesant, wiens standbeeld momenteel de fontein op de binnenplaats siert, werd in 1611 of 1612 in Peperga (Friesland) geboren.

'a matter of TASTE'

Peter Stuyvesant, wiens standbeeld momenteel de fontein op de binnenplaats siert, werd in 1611 of 1612 in Peperga (Friesland) geboren. Peter studeerde letteren en filosofie aan de Universiteit van Franeker. Hij was een Nederlands koloniaal bestuurder en werd in 1645 benoemd tot gouverneur-generaal van de overzeese bezittingen, zoals de kolonies Nieuw Nederland en de Antillen. In 1664 moest hij capituleren voor een Engelse vloot. De vesting Nieuw Amsterdam is door de eeuwen uitgegroeid tot de huidige wereldstad New York.

Verspreid over de hele wereld zijn verschillende straten en andere gebouwen naar hem vernoemd. Zo kun je bijvoorbeeld in New York door de ‘Stuyvesant Street’ lopen en zijn er de scholen Stuyvesant High School en Stuyvesant Middle School te vinden. Ook zijn er straten dichterbij huis te vinden die naar hem vernoemd zijn, zoals in Amsterdam, Leeuwarden, Haarlem en Amersfoort.

Leave a Comment

Neem contact
met ons op!

CONTACT